Scale Models Club Bulgaria

Стендовият моделизъм представлява изработване на мащабно умалени модели и е едно занимателно и интересно хоби за всички възрасти.

Много симпатизанти на хобито се събират в различни градове по магазини, бирарии и кафенета за да обсъждат и споделят своите интереси и постижения. Така и група моделисти от София се събираха в един магазин в Младост и решиха да направят следващата крачка. Да направят клуб и да организират редовни изложби, на които да се виждат моделистите от страната на живо. Поставиха си за задача да популяризират и да развиват любимото си хоби и да запълнят липсата от преди съществуващите кръжоци и клубове по интереси. Те направиха тази крачка съвместно със сайта www.scalemodels-bg.com, където бяха гости в продължение на 5 години.

На 10.06.2006 год. бе проведено учредително събрание, на което бе обсъден и приет Устав на Клуб "Стендов Моделизъм България". В него е записано, че основните цели на клуба са спомагане за развитието на стендовия моделизъм в България, представяне и защита на интересите на любителите на стендовия моделизъм пред държавните и общински органи в страната, както и използване на възможностите на стендовия моделизъм за възпитанието на младежта. Изброени са и средствата за постигане на набелязаните цели.

Скоро след своето учредяване и организирането на първите изложби Клуб "Стендов Моделизъм България" тръгна по света. Първата посетена изложба беше в Белград и това откри нови хоризонти и възможности. След това последваха много европейски дестинации и успяха да направят много приятели в Сърбия, Гърция, Унгария и Турция и да ги докарат и на българските изложби. Освен това, Клубът и негови отделни членове възстановяваха експонати с историческо значение в НВИМ и Музея на авиацията в Крумово. Подробно можете да се запознаете с дейността и проявите на клуба на нашият нов сайт.

Сдружение Клуб "Стендов Моделизъм България" благодари на своите учредители, бивши и настоящи членове за техният принос и за страхотните моменти прекарани с нашето хоби.

Документи:
    Устав на Клуб "Стендов Моделизъм България"
    Правилник за изложбите

Следете ни и във Facebook.