Клуб "Стендов Моделизъм България"

Възстановяване на L-29

Вторият експонат от външната експозиция на Военно Историческия Музей в София, възстановен от и със средствата на Сдружение "Клуб Стендов Моделизъм"-България е самолет L-29 от българските ВВС.

Първия полет на прототипът на тренировъчния L-29 под наименованието XL-29, оборудван с турбореактивен двигател "Bristol Siddeley Viper" се състой в Чехословакия на 5 Април 1959г. Вторият прототип извършва първия си полет през 1960, оборудван с новоразработения чешки двигател M701, който в последствие става стандартен за L-29.

Поради добрите си тактико-технически характеристики, през 1961г. L-29 става основен реактивен тренировъчен самолет на държавите от Варшавския договор, и заменя тренировъчните самолети с бутални двигатели. Конкурентите срещу които той печели са Руският Яковлев Як-30 и Полският TS-11 Искра. В последствие L-29 става стандартен тренировъчен самолет за всички източно-европейски държави, освен Полша.

Повече от 2000 броя са доставени на Руските ВВС, и около 400 ха Чешките ВВС. Останалите L-29 са доставени на България, Германия, Унгария, Румъния Надежден, здрав и лесен за управление L-29 е идеален както като основен реактивен тренировъчен самолет, така и за щурмови тренировъчен самолет. В последните години L-29 става популярен на пазарите за тренировъчни самолети, най-вече в САЩ, Италия и южна Африка.

Целта, която си бяхме поставили, беше да приведем в предишния му вид този изгорял от слънцето и брулен от стихиите ветеран. Самолетът дал криле на хиляди наши летци се беше спотаил като омачкан пенсионер. Като начало му организирахме една баня с пароструйка, за да измием наслоената прах и мръсотия. Самолетът започна да добива от блясъка на дюрал, който всички ние асоциираме с авиацията. Последва отстраняването на старата боя със смивка и ново измиване. Носът на самолета беше олющен и имаше доста нелицеприятен вид, но един кит и шлайфане оправиха нещата. След това цялата машина беше полирана с полир паста.

…И тогава ни настигна лошото време. Цяло лято на практика нямаше един сух и слънчев уикенд. Започна да приближава есента и напрегнахме сили да завършим нашият експонат. Остана да боядисаме самолета. За целта използвахме немски автомобилни бои (специални благодарности на Димитър Димитров), за да подсигурим дълъг живот на нашата работа. Техническите надписи бяха изрязани на плотер, а шаблоните за кокардите, на място от картон. Самолетът е боядисан изцяло, с изключение на нишите на колесника. Боята беше нанесена с компресор и бояджийски пистолет. С тънкостите и подробностите от нашата работа можете да се запознаете от снимките.

Благодарим за съдействието оказано от ръководството и служителите на Военно Исторически Музей-София в процеса на работата ни.

И най-големите благодарности са за участниците от Клуб "Стендов Моделизъм България", допринесли със своя труд и средства за възстановяването на самолет L-29: Ангел Спасов, Николай Димов, Божидар Асенов Стаменов, Димитър Терзииванов, Иво Атанасов, Димитър Димитров, Александър Ненов, Пано Троплев, Михаил Тодоров, Михаил Воденичарски, Светослав Димов, Христо Банчев, Симеон Иванов, Станислав Стефанов, Станислав Петков, Веселин Найденов, Виктор Насър и Любомир Николов

Публикувано на Септ. 19, 2010, 8 след обед от simo
Прегледано: 3481